No ny o kuuma.

Sadekausi loppui yli viikon etuajassa ja tilalle pamahti tukahduttava helleaalto. Lämpötila on joka päivä 37 astetta, joka tässä yli 70 prosentin ilmankosteudessa tuntuu vielä pahemmalta kuin näyttää.

Yöunetkin käyvät työstä, koska tässä asunnossa ei ole makuuhuoneessa ilmastointia. Ajatuskin jonkin muun kuin mizuyoukanin eli pavuista ja levästä tehdyn hyytelön syömisestä kuvottaa. Riisipellon takana väreilevät vuoret näyttävät kangastukselta. Kaskaat käynnistelevät sikermiään kuin naapuri ruohonleikkuriaan koto-Suomessa. Kesä on todellakin saapunut!

Nautitaan nyt kun on kerrankin lämmintä – siinä lause, jota ei kuule Japanissa. 😀 Sen sijaan täällä sanotaan o-karada ni ki o tsukete, pidä huoli ruumiistasi. Kesäisin uhkaavat lämpöhalvaus eli netchuushou ja kesäuupumus eli natsubate.

Näissä olosuhteissa onkin mukava tempaista parit olympiasuoritukset. Kaukaiselta tuntuu aika, jolloin olympialaisten päällimmäinen murhe oli, miten taata osanottajien terveys Japanin kuolonhelteissä. Läheisellä stadionilla potkitaan kohta palloa, mutta olympiahuumaa ei ole ilmassa.

Elokuvaohjaaja ynnä mediapersoonaa Kitano Takeshi sivalsi juuri olympialaisia seuraavasti:

晩年の日本兵みたいなもの。負けるとわかっていて戦争を続けているようなもんじゃないか
He ovat kuin Japanin armeija viimeisinä hetkinään. Jatkavat sotimista, vaikka tietävät jo hävinneensä.

Aikaisemmin samainen henkilö on kommentoinut Japanin olympiamissiota muun muassa seuraavasti:

最終的にどんな決定になるかは置いといて、そろそろニッポンは「お祭り依存体質」から抜け出したほうがいい。

サッカーやラグビーのワールドカップにオリンピック、万博、カジノ誘致と、楽しげな“お祭り”をコンスタントに持ってきて、ドンドン経済のカンフル剤にしないと経済が持たなくなってきてる。これじゃあ、いつか弾が尽きちまうだろ。

それに、イベントそのものの経済効果だって疑問だ。前回の1964年東京五輪のような高度経済成長の時代なら、国威発揚の意味もあっただろうけれど、これから人口がドンドン減っていくニッポンにおいて、五輪みたいなイベントはどこまで意味があるだろうか。

Kävi niin tai näin, japanilaisten on korkea aika päästä yli festivaaliriippuvuudestaan.

Jalkapallon ja rugbyn mm-kisat, olympialaiset, maailmannäyttelyt, kasinohankkeet, koko ajan pitäisi olla jotain hauskaa häppeninkiä pitämässä ratas pyörimässä tai talous kaatuu. Tätä menoa ruutia ei riitä loputtomiin.

Tapahtumien taloudellinen vaikutus on ylipäätään kyseenalainen. Edellisillä olympialaisilla vuonna 1964 saattoi olla talouden nousukauden ja vaurastumisen aikaan vielä maan mainetta nostava vaikutus, mutta onko mieltä järjestää moinen tapahtuma nyky-Japanissa, jonka väestö kutistuu alati?

Itse toivon, että kisat olisivat pian ohi, niin että täälläkin ehkä voitaisiin keskittyä tärkeämpiin asioihin. Kuten koronarokoteohjelmaan, joka on ollut melkoinen fiasko.

Rokotteiden jakelussa on ollut pahoja ongelmia ja tähän mennessä vasta 32% väestöstä on saanut edes yhden rokotteen. Työpaikkojen rokotusohjelma keskeytettiin ja terveysasemat peruvat aikoja saatavuusongelmien vuoksi.

Itseäni onni potkaisi, kun onnistuin saamaan ajan prefektuurin massarokotuskeskukseen. Tähänkin kyllä vaadittiin, että kirjauduin varaussivulle kolmena aamuna tasan kello yhdeksältä taistelemaan ajoista, jotka katosivat minuuteissa.

Kummeksuen katselen, kuinka eurooppalaiset jalkapallofanaatikot vyöryvät kaduille ikään kuin pandemia olisi jo ohi.

Kesäpäivä jatkuu. Laitan maskin naamaan niin kuin kaikkina muinakin päivinä.

2 replies on “Neljä yötä olympialaisiin

  1. Olen kuullut japanin rokotefiaskoista kaverilta, joka myös asuu japanissa. Aikamoista säätöä. Toivottavasti homma lähtee toimimaan teillä, kun olympialaiset on ohi. Ja jälleen pitää kommentoida, että ihanat kuvat!

    Tykkää

    1. Toivotaan näin! Täälläkin on kyllä liikkeellä kaikenlaista puoskaria, joiden rokotevastaiset tekeleet komeilevat myyntitilastojen kärjessä, joten siinäkin riittää työnsarkaa.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.