Monimutkaiseksi osoittautuneen hääpäivälounaan jälkeen siirryimme kuumaan lähteeseen, onseniin. Mikäs sen oivampi tapa juhlistaa yhtään mitään kuin hajaantua ilkosilleen tuiki tuntemattomien sekaan!

Täällä tulivuorten Touhokussa kuumia lähteitä on likipitäen joka pitäjässä, ja niissä tulikin ennen koronaa käytyä säännöllisen epäsäännöllisesti. En viihdy kuumassa vedessä pitkiä aikoja tai muuten tuuperrun kuin leidi pukudraamassa. Kylvyssä en käy japanilaisten kummastukseksi juuri ollenkaan, koska minulla tulee ammeessa tylsää viidessä minuutissa. Kerran yritin lukea ammeessa kirjaa, mutta koska olen minä, tuloksena oli läpi föönattu pokkari. (Vähän laineikas siitä tuli, mutta lauseet ovat yhä paikallaan.)

Onsenissa on kuitenkin oma tunnelmansa, vaikka pulikointi jäisikin pulahdukseksi!

Päivän onsen-kohteemme oli pieni Yunohara Onsen Reisentei 湯の原温泉霊泉亭 (Reisentei ’sielun lähteen maja’), joka on toiminut Matsushimassa kansanparantolana vuosisatojen ajan.

Yunoharan kuuman lähteen väitetään pulpahtaneen esiin vuonna 830, kun buddhalainen oppinut ja Zuiganjin temppelin perustaja Jikaku Daishi räjäytti potin dharman voimalla.

Tämän jälkeen joku Zuiganjin muinainen munkki koki siellä ihmeparantumisen ja nimesi paikan tohkeissaan Sielun lähteen majaksi, mistä pitäen on väki käynyt parantelemassa vaivojaan.

Reisentein veden sanotaan tepsivän hermosärkyyn, reumaan, huonoon ääreisverenkiertoon, gynekologisiin vaivoihin ja uupumukseen.

Reisenteillä ei ole majoituspalveluita tai edes nettisivua. Nykyinen rakennus on peräisin 1800-luvulta, joskin sitä on kunnostettu tällä vuosituhannella. Miesten altaaseen mahtuu kuulemma kerralla viisi henkeä, naisten puolella on vähän väljempää. Ulkoilma-allasta eli rotenburoa ei ole.

Syrjäisen sijainnin vuoksi asiaskunta on lähinnä paikallista. Monista muista onseneista poiketen Reisenteissä sallitaan myös tatuoinnit. Trendit ovat tässä viimeisen vuosikymmen aikana muuttuneet sen verran, että pienten tatuointien ottamisesta on tullut hyväksytympää, mutta suurempiin kuviin suhtaudutaan yhä pelonsekaisin tuntein.

Jaoin kylpyhetkeni neljän mummon kanssa, joista yksi oli varmaan satavuotias ja tarvitsi apua peseytymiseen ja liikkumiseen.

Vesi oli kirkasta ja hajutonta, vaikka ulkona leijailikin hento rikkivedyn häivähdys – lähes huomaamaton verrattuna siihen mädän kananmunan tussahdukseen, joka tunkeutuu rikkipitoisemmissa kylpylöissä sieraimiin ja pyyhkeen kuituihin jo auton oven avauksella. Karsea hajuhan se on kaikin puolin, mutta kuitenkin jollain tapaa kotoisa, koska siihen yhdistyy mielessäni niin vahvasti Touhokun ja eritoten ensimmäisen Japanin-kotini Yamagatan erämaisema.

Vaatimaton idyllini rikkoitui vain, kun palasin pukuhuoneeseen, jossa naiskolmikko kävi vuoronperään puntarilla kauhistelemassa painoaan. 😦

Olen itse ihan tietoisesti karsinut elämästäni oman tai muiden ulkonäön arvosteluun kannustavat sisällöt, ja onkin aina yhtä ikävää todistaa näitä hetkiä käytännössä. Puntarit pois pukuhuoneista, kiitos!

Föönasin tukan ja menin ulos. Aurinko paistoi matalalta, vesilammikot olivat kuivumaan päin. Riisi oli sateesta märkää, kukat jo varisseet keskikesän kuumuuteen. Paitsi kiinankutrio, joka kesän kuumimpana hetkenä vasta aloittelee vaaleanpunaista urakkaansa. Japaniksi puu on sarusuberi, apinan liukastuminen. Meillä on pihassakin yksi.

En ole kova saunomaan. En itse asiassa edes muista, koska olisin viimeksi käynyt saunassa. Siitä täytyy olla vuosia.

Silti saunaan liittyy muistikuvia. On juhannus. Olen lapsi ja tullut saunasta. Syön Mustanaamio-karkkeja. Taivaalla on ilmasotakoulun lentonäytöksen jättämä vana.

Kai onsenissakin on jotain samanlaista: onsenin jälkeen maailma on hetken muuttunut.

3 replies on “Onnen onsen

 1. En olekaan vähään aikaan lueskellut blogeja ja nyt kun taas palasin blogiisi, niin odotti ihana yllätys ja monta juttua luettavana. Nämä on niin virkistäviä, kun kerrot ihan normaaleista jutuista ja sattumuksista ja silti näistä saa ihanaa matkailufiilistä, kun niissä on japanitvisti. Kiitos kirjoituksista! Meilläkin on edessä hääpäivän juhlinnan sopiminen, mitähän me keksitään, kun onseneita ei suomessa oikein ole. Me tosin ei ikinä osuta juhlimaan oikeana hääpäivänä, vaan tavoitteena on max 2kk myöhässä juhlia :D.

  Tykkää

 2. Ou jee,olipa kiva kun oli useampi postaus luettavana!
  Täällä härmässä kauhistellaan sähköhinnan nousuja ja henkilökohtaisella tasolla koetetaan selvitä tyttärien syntymäpäivistä ja kaverisynttäreistä hengissä (3 tytärtä kaikilla 6 viikon sisään synttärit ).

  Tykkää

  1. Teilläpä on siellä tiukka hulinaputki! Täällä Touhokussa sähkö on ollut Fukushiman ydinturman takia kallista jo pitkään, kun maksetaan tokiolaisten sähkölaskua (Fukushiman voimala tuotti sähköä pääkaupunkiseudulle), mutta nyt energiakriisin myötä muukin Japani tulee perässä. Kauheita aikoja, justhan tässä oltiin pandemian takia ties missä karanteeneissa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s