Jokakeväinen hiekka- ja saastepilvi 黄砂 kousa (keltainen hiekka) Mongolian ja Kiinan aavikoilta pyyhkäisi ylitsemme. Taivas roikkui harmaana ja aivastelu kävi työstä. Vielä tänäänkin olen pyyhkinyt parvekkeelta hippuskuorrutteen aamulla sekä illalla.

Kousa oli sankin vuosikausiin ja oloa tukaloitti entisestään se, että sugin ja hinokin siitepölyä on tänä vuonna kuin porukkaa ämpärijonossa. Olen vetänyt allergialääkkeitä helmikuusta ja aina vain minua koetellaan.

Hiekkaylläreitä lukuunottamatta ilmanlaatu Miyagissa on kuitenkin hyvä ympäri vuoden. Kousan syntysijoilla tuskin kestäisin viikkoakaan, sen verran pitkiltä nämä muutamat pölyiset päivät aina tuntuvat. Jotenkin häkellyttävää miettiä, että niin monet joutuvat elämään saastuneessa ympäristössä koko elämänsä.

Poikkeuksellisen lämpimästä maaliskuusta johtuen (25 astetta on jo rikottu) kirsikankukat avautuivat aikaisemmin kuin koskaan ympäri maata ja ovat Tokiossa kuulemma jo varisseet. Miyagissa kukinta alkoi juuri pari viikkoa etukäteen. 満開 mankai eli täydellinen avautuminen on odotettavissa ensi viikon alkuun.

Olosuhteet kukkien katselulle eivät kyllä ole maailman parhaimmat. Tartunnat Miyagissa jatkavat kasvuaan. Tänään meille esiteltiin jälleen uusi hauska merkkijono: 蔓延防止等重点措置 man’enboushitoujuutensochi eli ”leviämisen esto- yms painotustoimenpiteet”. Kokeile sanoa man’enboushitoujuutensochi kymmenen kertaa niin nopeasti kuin pystyt, jos kaipaat vaihtelua päivääsi!

Man’enboushitoujuutensochi otettiin käyttöön seuraavaksi kuukaudeksi Miyagissa, Oosakassa ja Hyougossa, jotka ovat tällä hetkellä pahimpia viruksen hotspoteja. Sisällöltään tämä jamppa on käytännössä sama kuin vanha kuoma 緊急事態宣言 kinkyuujitaisengen eli poikkeustilajulistus, nyt vain entistäkin pidemmässä paketissa.

Ravintolat määrätään sulkemaan iltakahdeksalta. Lisäksi karaokelaitteiden tarjoaminen ravintolatiloissa kielletään. Jokaisella kulttuurilla lienee omat tyypilliset koronalinkonsa. Täällä yhdeksi sellaiseksi on muodostunut hirukara eli lähinnä senioreiden suosimat iltapäivän karaoketuokiot. Ne ovat japanilaisille samantyyppinen sosiaalinen tapahtuma kuin lavatanssit tai bingoillat suomalaisille.

(Vaikka kyllä täällä bingoakin harrastetaan. Anoppini joutuu vastentahtoisesti juontamaan kylän mummain bingosessioita naapurisovun nimissä. 😀 Mielestäni hauskin juttu koskaan oli, kun lankoni joutui kerran mukaan bingon syövereihin anopin seuraksi ja hän kommentoi kokemusta uudenvuoden pöydässä sanoin osoroshii shikaippuri, kauhua herättävä juontotyyli.)

Kevättä on siis ilmassa. 風物詩 fuubutsushi, asiat jotka muistuttavat tietystä vuodenajasta. On hiekkapöly Kiinasta, on kirsikankukat puissa. On jokakeväinen poliittinen skandaali, kun joku on taas ryypiskellyt väärässä seurassa väärään aikaan.

Tällä kertaa skandaalista vastasi terveysministeriö, jonka väkeä istui kuppilassa yöhön saakka kymmenittäin läksiäisissä kippistelemässä. Siis sen saman terveysministeriön, joka sanoo kansalle, että nyt ei saa kokoontua tai istua öisin kuppiloissa. Niin vain vierähti vuosi siitä, kun syyttäjälaitoksen johtaja joutui eroamaan pelattuaan laitonta mahjongia keskellä poikkeustilaa!

Kaiken tämän keskellä pitäisi vielä kyetä keskittymään valitsemaan lattioita tulevaan taloonsa.

One thought on “Hiekkaa taivaalta

  1. Laita jossain kohtaa valmistuneesta talosta kuvia. Kiinnostaa mitä vaihtoehtoja Japanissa on eri kotimateriaaleihin.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.