Hyvät ystävät ja sukulaiset, minun on ilo kertoa, että armas puolisoni on tätä nykyä gooruden doraibaa! Hänen kultatason safe driver -korttinsa kolahti postiluukusta osoituksena siitä, että hän on körötellyt menemään yli kymmenen vuotta ilman ensimmäistäkään liikennerikkomusta.

Kortteja myöntää Japanin liikenneturvakeskus, ja sillä saa alennusta yhteistyökumppaneiden palveluista. Esitteessä kerrotaan näin: SDカードは、「安全運転者であることの誇りと自覚を象徴」するものです, sd-kortti symboloi sitä, että ylpeänä tiedostan itseni vastuulliseksi kuljettajaksi. Ny kelepaa istua pelekääjän paikalla!

20 vuotta puhtailla papereilla autoiltuaan on oikeutettu super gold -tasoon, matkaa huipulle on siis vielä jäljellä. Yhdestäkin töppäilystä menettää kuitenkin kultaisen kuljettajuutensa ja joutuu takaisin lähtöruutuun. Vastaisuudessakaan ei näin ollen kannata kaasutella muuta kuin bensaa suonissaan.

Jos nyt jätetään pois sellaiset pikkuseikat kuin henkilökohtainen moraali sekä oma ja muiden turvallisuus, niin kultakortin kuivumistakin kuumottelevampi pelote lienee japanilainen tapa raportoida rikkuroitsijoiden koko nimet koko kansalle. Ulkopaikkakuntalainen mies ajoi humalassa muuttuisi täällä muotoon 47-vuotias ristisanasuunnittelija Risto Reipas Ristiinasta jäi kiinni rattijuopumuksesta. Seurauksena on usein työpaikan menetys tai vähintäänkin nöyryyttävä anteeksipyyntöseremonia johtoportaan edessä.

Kultakortin hankinta itsessäänkin oli kollektiivinen prosessi, sillä idea ei suinkaan lähtenyt husbandilta itseltään vaan husbandin esimieheltä, joka halusi, että kaikki hakisivat yhdessä korttia. Olisikin ollut koko työyhteisölle noloa, jos joku ei olisi saanut korttiaan vanhan liikennesakon vuoksi.

Toimisiko sama Suomessa, mene ja tiedä. Suomalaisille ja japanilaisille on joka tapauksessa yhteistä se, että molemmat rakastavat diplomeja ja kelpoisuuksia.

3 replies on “Vapise, Räikkönen

  1. Naureskelimme ihan vasta paikallislehden 50 vuotta vanhoille uutisille, joissa liikenneonnettomuuksien osalliset kerrottiin nimeä ja kotikuntaa myöten. : )

    Tykkää

    1. Huh. 😀 Täällä vielä julkaistaan koronatartunnatkin paikallisuutisissa muodossa 27-vuotias miessähköasentaja sieltä ja sieltä, ehkä ihan hyvä että Suomessa ollaan tiukennettu linjaa yksityisyydensuojan suhteen 50 vuodessa.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.