Tänään opimme askartelemaan japanilaisen kotiseutuni perinteisen syyspadan eli imonin (’mukulakeitto’)! Keiton pääosassa on satoimo, joka Suomessa tunnetaan nimellä eddo.

Satoimoa on syöty Japanissa jo esihistoriallisella kaudella kauan ennen kuin riisinviljely omaksuttiin Korean niemimaalta. Ulkomuodoltaan se muistuttaa karvaista perunaa tai perunan kokoista kookospähkinää, mutta on koostumukseltaan perunaa samettisempi ja vatsaystävällisempi.

Satoimon ajatellaan edistävän ruuansulatusta ja alentavan verenpainetta. Eteläisellä pallonpuoliskolla syötävä pitkulainen taaro on satoimon lähisukulainen.

Imoni kuuluu Touhokun syksyyn kuin pyttipannu suomalaiseen hiihtotapahtumaan. Helteiden hellitettyä kokoonnutaan jokivarsiin keittämään imonia retkikattiloissa. Vuoden suurin imoni-tapahtuma järjestetään entisessä kotiprefektuurissani Yamagatassa, jossa käytössä on niin suuri pata, että sitä hämmennetään kaivinkoneella. Tänä vuonna keitto tarjoiltiin koronan takia autokaistalta.

Söin ensimmäisen imonini yhdeksän vuotta sitten olkikattoisessa perinnetalossa Yamagatassa. Silloin en aavistanut, että jäisin Touhokuun ja keittelisin imonia joka vuosi. Vaan kuinkas sitten kävikään.

Ja ei kun imonit tulille!

Tarvitset:
300 g satoimoa (myydään Suomessa nimellä eddo)
150 g ohuita lihasuikaleita
1 pkt konnyakua (250 g)*
puolikas gobou (vihannestakiainen)*
1 pillisipuli (negi)
liemeen:
40 g misoa
1 dl sakea
6 dl vettä
1 rkl miriniä
1 rkl soijakastiketta
*Olen tottunut käyttämään näitä, sillä ne ovat Japanissa edullisia ja helposti saatavilla, mutta ne voi korvata vaikka syksyn sienillä. Konnyakun ystävänä laitan sitä aika reilusti, vähempikin riittää. Halutessaan aineksista voi jättää pois tai korvata oikeastaan minkä tahansa muun paitsi satoimon, sillä keiton maut vaihtelevat alueittain. Miyagissa liemi on kalapohjainen ja keittoon voidaan lisätä tofua, sieniä, retikkaa, kiinankaalia ja porkkanaa. Sipulina voit käyttää purjoa. Misokaan ei ole pakollinen, vaan voit sen tilalta lorauttaa reilusti soijakastiketta Yamagatan sisämaan tyyliin.

Toimi näin:
1. Kuori ja huuhtele satoimot. Pilko kuin pilkkoisit perunan keittoon. Kuoriessa satoimosta tulee liukas mötikkä, enkä näin ollen suosittele kokeilemaan reseptiä nousuhumalassa. Satoimon käsittely voi aiheuttaa kirvelyä herkkäihoiselle, joten hanskat voivat tulla tarpeeseen.
2. Pilko konnyaku lusikalla. Laita palaset kattilaan ja keitä kunnes vesi kiehuu. Kaada vesi pois. Keittämällä konnyakusta lähtee sen märkää sukkaa muistuttava ominaishaju.
3. Pese gobou puhtaaksi liinalla tai harjalla kuin pesisit uuden perunan, älä kuori. Vuole gobousta lastuja kuin olisit puukäsityötunnilla. Lastut saavat olla melko reilun kokoisia. Laita lastut kylmään veteen, jotta goboun kitkeryys pehmenee. Liian pitkä upotusaika heikentää goboun umamia, alle minuutti riittää. Itse vuolen goboun suoraan veteen ja huuhtelen sen jälkeen pikaisesti.
4. Pilko sipulit ja lihat tai mitä ikinä muuta oletkaan keittoon laittamassa.
5. Ruskista lihat. Lisää miso ruskistusvaiheessa ja jatka paistamista kunnes se on sekoittunut. Jos et käytä lihaa, voit sekoittaa mison liemeen myöhemmin. Ota liha pannulta ja siirrä syrjään myöhempää käyttöä varten.
6. Lisää pannulle satoimo, konnyaku, gobou ja sake. Paista sekoitellen pohjaa myöten kunnes satoimo ja kumppanit kuultelevat kivasti.
7. Lisää vesi. Kaavi pinnalle kertyvä vaahto pois, että liemi pysyy japanilaiseen tyyliin kirkkaana. Keitä 10 minuuttia matalalla lämmöllä.
8. Lisää ruskistetut lihat. Kiehumisvaiheessa lisää sipulit ja mirin. Keittele toiset 10 minuuttia ja kokeile satoimon kypsyyttä tikulla.
9. Mausta lopuksi soijakastikkeella.

Satoimo
Tarjoiluehdotus

2 replies on “Imoni – koillisjapanilaisten lohtupata

  1. Nyt pitääkin alkaa ihmettelemään, mistä täältä saa satoimoa, konnyakua ja gobouta :D. Ei ole kävellyt vastaan lähikaupassa. Iridoufu on nyt vihdoin testattu ja se niin on jatkossa. Mahtavaa mössöä!

    Tykkää

    1. Jee iridoufulle! Konnyakua on ollut joskus ainakin Helsingin Tokyokanissa ja satoimoa on saanut Citymarketista. Joissakin Aasia-kaupoissa myydään shiratakia, joka on värjäämättömästä konnyakusta valmistettu nuudeli, joka sopii käytettäväksi keittoihin konnyakun tavoin. Edelleen on kyllä harmillisen vaikea löytää raaka-aineita sushi-buumin ulkopuolelta. Japanilaista kotiruokabuumia odotellessa. 😀

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.