Hellurei tofun ystävät ja miksei vihamiehetkin! Tänään opimme valmistamaan japanilaisen tofusörsselin nimeltä iridoufu.

Tofu on Suomessa kokenut väärinymmärryksen kohtalon. Vähän kuin ottaisi ruokalassa lautaselle porkkanaraastetta ja pari rusinaa ja sen perusteella toteaisi, että onpas salaatti köppäänen ruokalaji.

Japanissa tofu ei ole lihan tai minkään muunkaan korvike vaan oma uljas itsensä. Suomessa yleistyneitä lihankorvikkeita ja vegaanijuttuja ei täällä valitettavasti tunneta ollenkaan ja itsekin olen täällä omani ja muiden mielenterveyden varjelemiseksi sekasyöjä.

Toisaalta lihan kulutus on täällä aivan eri mitoissa kuin Suomessa: vuonna 2016 keskimääräinen japanilainen söi vuodessa lihaa 31 kiloa, josta valtaosa oli kanaa. Leivän päälle ei laiteta lauantaimakkaraa eikä uunissa paistu kymmenen kilon joulukinkku. Veristä pihviä on hankala popsia puikoilla. Suomalaiset puolestaan söivät viime vuonna lihaa 80 kiloa henkeä kohti.

Koska lihan kulutus on Japanissa verrattain maltillista, ei siihen liity omituisia maskuliinisuuden myyttejä, jotka ovat viime aikoina ottaneet vallan osasta suomalaisia. Tofu ja muutama lihasiivu ovat sulassa sovussa raavaankin miähen tarjottimella. Grilliltä haetaan syksyisin lihiksen sijaan paahdettua bataattia ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Kummeksuen olenkin täältä kaukaa seurannut Suomessa virinnyttä keskustelua, jossa kannetaan huolta nuorten miesten hyvinvoinnista ja jaksamisesta, mikäli he joutuvat jotain tofua puputtamaan. Kun kysyn husbandilta ruokatoivomuksia, on yleisin vastaus mapodoufu. Siihen tulee sata grammaa jauhelihaa ja 300 grammaa tofua. Husbandilla on musta vyö judossa ja elopainoakin sen verran, että ei ihan ensimmäisestä tuulenvireestä lakoa. 😀

Nyt kun olen tarinoinut aiheen vierestä kuin reseptiblogisti konsanaan, voimme laittaa pannut tulille!

Tarvitset:
350 g tofua (momen, englanniksi firm tofu)
100 grammaa kanaa (voit käyttää myös kanajauhelihaa)
1 pieni porkkana
2 kuivattua siitakesientä
1 kananmuna
pillisipulia pinnalle
1 rkl seesamiöljyä paistamiseen
maustamiseen:
1,5 rkl vaaleaa soijakastiketta (usukuchi shouyu)*
1 rkl miriniä
2 tl sokeria (suosin ruokosokeria)
2 rkl siitakelientä
* Tavallinenkin soijakastike käy, mutta sen maku on miedompi ja se värjää ruuan tummemmaksi.

Toimi näin:
1. Laita siitakesienet kylmään veteen ja liota pehmeiksi jääkaapissa. Tähän menee pari tuntia. Ota lopuksi lientä talteen 2 rkl. Jos kuivattuja sieniä ei ole tarjolla, voit käyttää tuoreitakin ja lisätä liemen tilalta maustamisvaiheessa esim. ruokalusikallisen sakea. Reseptiä voi toki muokata myös suomalaiseen sienimaailmaan sopivaksi.
2. Laita kattilaan vettä ja 1 tl suolaa. Veden kiehuttua lisää tofu murtaen siitä kädellä paloja. Silkkitofu on liian hienorakenteista tähän reseptiin. Keitä pari minuuttia kunnes tofu on lämmennyt kauttaaltaan. Peitä siivilä liinalla ja laita keitetyt tofut sen päälle. Purista tofusta vesi liinalla niiden ollessa noin kädenlämpöisiä.
3. Suikaloi kana ja sienet. Tässä vaiheessa laitan kanan hetkeksi marinoitumaan tilkkaan sakea ja sokeria. Pilko porkkana ohuiksi tikuiksi. Olen laiska ja käytän suuriteräistä raastinta tähän tarkoitukseen. Silppua sipuli. Riko kananmunan rakenne kulhossa.
4. Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä, lisää porkkana ja kana. Lisää sienet kanan saatua hieman väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Lisää tofu ja jatka paistamista kunnes tofu on ottanut öljyä itseensä.
6. Lisää mausteet. Pienennä lämpöä hieman ja paista muutama minuutti kunnes neste on alkanut haihtua. Lisään tässä vaiheessa myös jääkaapissa mahdollisesti lojuvat palkokasvien jämät, jotka nekin sopivat tähän mössöön hyvin.
7. Nosta lämpöä hieman ja lisää vatkattu kananmuna. Kananmunan alettua jähmettyä sekoita pohjaa myöten.
8. Ripottele lopuksi pinnalle sipulisilppua. Tarjoile sellaisenaan tai riisin kanssa.

Tofun iloa!

Valmis tekele näyttää kuta kuinkin tältä.
Tarjoiluehdotus
Tarjoiluehdotus
Tarjoiluehdotus

2 replies on “Japanilaista arkiruokaa: iridoufu

Kommentointi on suljettu.