Kesä on vähiten lemppariaikaani syödä yhtikäs mitään. Kun sisätiloissakin on jatkuvasti yli 30 astetta, ei kaasuhellan ääressä seisoskelu juurikaan houkuttele eikä ruokahalukaan aina riitä muuhun kuin riisikeksin jäytämiseen. Kesä on myös siitä poikkeuksellista aikaa, että syön husbandin kanssa toisinaan eri ruokaa, koska kesä on husbandin rakastaman hoyan pyyntikausi (englanniksi sea pineapple) ja itselläni hoya ei mene alas edes itku silmässä.

Jotakin se on kuitenkin kesälläkin syötävä! Kesällä viljelmiltä ponnistavat erilaiset pavut, kurkku, tomaatti (meillä ei syödä kurkkua eikä tomaattia ollenkaan kesäkauden ulkopuolella), paprikat (Miyagi on Japanin suurin paprikan tuottaja), okra, gooya, kesäkurpitsa, munakoiso, shiso, shishitou ja maissi. Maissisato jäi tänä vuonna tosin laihaksi, kun sadekaudella päivä ei paistanut sen enempää risukasaan kuin maissintähkäänkään.

Shiso-kanapallurat, grillatut härkäpavut, parsakaali umeboshi-dipillä.
Dry curry (doraikaree) kesäkurpitsalla, nuijitut kurkut (tataki kyuuri) inkiväärillä, mikälie paistos chingensaista ja shimeji-sienistä.
Takikomigohan härkäpavuilla, soijakastikkeella maustettu kananmuna-tomaattiasia.
Sosekeitto kabusta, grillatut härkäpavut.
Ankake silkkitofusta, misokeitto shimeji-sienistä, miyagilaisten lemppari sasakamaboko (bambunlehden muotoon valmistettu kalamassa).
Ochazuke umeboshilla, goma-ae (seesamlisuke) vihreistä pavuista (ingen).
Okinawalainen gooya chanpuruu, shirishiri porkkanasta, keitetyt okrat.
Udon okralla, jamssilla ja kanikamalla (kalamassasta tehty feikkirapu), asazuke kurkusta ja tonnikalasta.
Yamagatan perinneruoka dashi kurkusta, munakoisosta, okrasta ja kombu-levästä. Japanilaiset tykkäävät syödä kesällä limaisia ruokia, koska niiden ajatellaan tuovan energiaa.
Kabayaki munakoisosta, misokeitto levästä ja pillisipulista.
Soba raastetulla jamssilla (tororo), goma-ae vihreistä pavuista, tataki kyuuri.
Takikomigohan edamamella, umeboshilla ja hijiki-levällä, tonjiru okralla ja tomaatilla, keitetyt edamamet.
Soumen (dipattavat kylmät nuudelit), sunomono kurkusta, wakame-levästä ja kanikamasta, keitetyt okrat.
Maaboo-itame munakoisosta ja atsuagesta (uppopaistettu tofu), asazuke kurkusta, keitto kananmunasta ja retikan iduista (kaiware).
Munakoisot, atsuage ja raastettu retikka liemessä, asazuke kesäkurpitsasta, misokeitto retikasta ja wakamesta.
Pallurat shisolla ja myougalla, paistettu shishitou, misokeitto tofusta ja wakamesta.

4 replies on “Mitä meillä syödään kesällä?

 1. Nää ruokapostaukset on tosi kiehtovia! Olisi kiinnostavaa myös lukea postaus siitä, miten sun suhde japanilaiseen ruokaan on kehittynyt vuosien mittaan ja mistä oot erityisen innoissasi, mitkä asiat puolestaan (hoyan lisäksi) ei nappaa. Mistä haet ideoita siihen, mitä ruokaa laitat? Millaisia on japanilaisten lohturuuat?

  Tykkää

 2. Ai että, nää näyttää kaikki niin hyviltä! Piti muuten kysyä samaa kun Anni yllä, että ois kiinnostava kuulla miten ruokasuhde on muuttunut kun oot ollut siellä niin pitkään. Ja tuleeko mieleen ruokia joita et aluksi voinut sietää mutta nyt tykkäät niistä? Tuli tosta umeboshista mieleen, se maistuu jotenkin ihan järkyttävälle musta ja en koskaan ”oppinut” syömään sitä Japanissa ollessa, mutta en tosiaan siellä kovin pitkään ollutkaan.

  Tykkää

  1. Mä oon siinä mielessä vähän outo, että en pysty syömään esmes pullaa tai täytekakkua kun ne etoo, mutta sitten tykkään kaikesta etikkaisesta ja vätkästä kuten umeboshista. 😀 Aika monet jutut kuten hijiki-levä tai kuivattu kalmari oli aluksi sellaisia, että kyllähän niitä söi mutta ei varsinaisesti ilolla, mutta nyt ne ovat ihan normaali osa arkista ruokavaliota. Palaan asiaan!

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.