Ulkona on harmaata, vuoria ei näy. Pohjois-Korea laukoo ohjuksia, säätiedotuksessa Japanin yli kulki bakudanteikiatsu, pommimatalapaine, joka toi kaikkea 30 metrin puuskista lumivyöryihin. Pukeudun joka päivä vaaleanpunaisiin vaatteisiin, josko kevät tulisi siten nopeammin. Juon rypäleteetä ja harjoittelen paperiin korean sanoja: kivi, pilvi, sateenvarjo. Outoa, että olen joskus nämä sanat joutunut japaniksikin opettelemaan, jossakin yli kymmenen vuoden takaisessa elämässä.

Tämä kevät tuntuu kestäneen ikuisuuden, koska aika ennen koronaa tuntuu kaukaiselta. Tammikuu kului neljän seinän sisällä tiukan deadlinen takia, sitten viruspaniikki saapui mantereelta.

photo_2020-03-09_16-05-55
Löysin kukkia.

Diamond Princess -aluksen karanteeni alkoi kuukausi sitten. Sen jälkeen koronauutisia on riittänyt niin paljon, että suosikkilaulajan kannabiskärykin kuitattiin lyhyesti, vaikka yleensä lehdistö suorastaan ilakoi näistä moraalin harha-askelista ja vaatii artistin tuotantoa roviolle. Kun Taki Pierre viime vuonna kärysi kokaiinin hallussapidosta, poistettiin 80-luvulta saakka musisoineen synayhtye Denki Grooven koko tuotanto hyllyistä ja Spotifysta yhtä laulua lukuunottamatta. Husband kuunteli lauluja hiki hatussa viimeisenä iltana ennen poistamisen toteuttamista ja hoki kyoku ni tsumi wa neendayo, laulut eivät ole tehneet mitään väärää. Jäljelle jäi kappale Niji (sateenkaari) jonkinlaisena silmäniskuna moraalinvartijoille. Makihara Noriyukin tuotanto sen sijaan sai tällä kertaa jäädä rauhaan kansainvälisten heroiinihumppien sekaan.

Koulut ovat edelleen kiinni. Naapurissa asuu asuntolassa 16-vuotiaita kiinalaisia, jotka eivät tällä hetkellä pääse kouluunsa tai kotimaahansa. Tästä päivästä alkaen maahantulo on estetty Kiinasta ja Koreasta. Päätös oli yksipuolinen ja onkin hiertänyt Japanin ja Korean valmiiksi tulehtuneita välejä. Korea reagoi vastaavasti rajoittamalla maahantuloa Japanista. Lisäksi monet maat mukaan lukien Intia ovat estäneet kaiken matkustamisen Japanista.

Kaduilla on hiljaista. Kaupoissa, ravintoloissa, kaikkialla. Tapahtumat on peruttu, myös Touhokun maanjäristyksen muistoseremonia. Aika kaukana ollaan viime maaliskuun tunnelmista, jolloin jännityksellä odotettiin uutta keisarillista aikakautta alkavaksi. Tartuntoja Japanissa on vahvistettu noin 1200, mutta näistä yli puolet on Diamond Princess -laivalla. Maalla virus leviää tällä hetkellä etenkin Hokkaidolla, Aichissa (Nagoya), Oosakassa ja Tokiossa.

Suomen viranomaiset eivät tällä hetkellä kehota välttämään matkustamista Japaniin, eikä tilanne täällä varmaankaan ole sen kaoottisempi kuin Euroopassakaan. Hotellissa majoittuessa riski karanteeniin on kuitenkin olemassa kaikissa maissa matkustettaessa (jouduin miettimään, onko tämä todellakin suomen kielen sana) ja lentokenttä lienee parhaita paikkoja saada mikä tahansa virus. Tunnelma täällä on tällä hetkellä muutenkin niin vaisu, että en varaisi matkaa ainakaan lähiviikoille, jos myöhäisempiäkin ajankohtia on tarjolla.

photo_2020-03-09_16-11-27
Kävin myymässä kolttujani kirpputorille. Tienasin 340 jeniä ja myin näköjään epähuomiossa toisen jalkani. Rahoilla ostin ranskanperunoita Ministopista.
photo_2020-03-09_18-36-37
Mood.

2 replies on “Uskaltaako Japaniin matkustaa?

    1. Jee!! Kokeilin vähän säännöllistää tätä postaustahtia kun muuten unohdan asian neljäksi kuukaudeksi ja hukkaan kaikki kuvani. 😀

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.