photo_2020-02-28_18-27-55
Vessapaperit: loppu
photo_2020-02-28_18-47-38
Maskit: loppu

Hyinen viima puhaltaa Tyyneltä mereltä. Kännykkään puskee pikauutisia jatkuvalla syötöllä:  Hokkaidon kuvernööri pyytää välttämään ulkona liikkumista, Disneyland menee kiinni, Touhokun maanjäristyksen muistotapahtumaa supistetaan. Japanin hallitus määräsi kaikki peruskoulut suljettavaksi huhtikuussa alkavaan uuteen lukuvuoteen saakka. Asiantuntijat kehottavat etätyöskentelyyn, joka Japanin kontekstissa on kuitenkin hankalaa, koska paikallinen työelämä nojaa edelleen vahvasti henkilökohtaiseen kontaktiin ja jatkuvaan kokoustamiseen. Husbandinkin työpaikalla on vielä 80-luvun taloushuumassa taloon tullutta väkeä, joka ei osaa käyttää sähköpostia, etätyöskentelepä siinä sitten tehokkaasti.

Touhokussa ei ole vielä havaittu yhtäkään tartuntaa, mutta pelko koronaviruksesta kalvaa kaikkialla. Maskit ja käsidesit tyhjenettiin kaupoista pari viikkoa sitten, sen jälkeen lähtivät nenäliinat ja sideharso. Tänään loppui vessapaperi. Netissä levisi väärä tieto, jonka mukaan wc-paperin raaka-aine olisi loppumassa Kiinassa, mikä sai kansan hamstraamaan paikalliset lambit ja serlat hyllyistä yhdessä yössä. Epäotollista kannaltani, koska meillä kotona vessapaperi oli lopussa ihan oikeasti…………. Porskimme eteenpäin neljän rullan voimin hamaan tulevaisuuteen.

Luotan omaan medialukutaitooni ja maalaisjärkeeni sen verran, että en ole huolesta soikeana, vaikka tilanne vakava onkin. En lähtisi aamusta ilmaisia ämpäreitä jonottamaan, mutta en myöskään ole aikeissa hamstrata taloa täyteen ruokaa maailmanloppua varten. Käännökset hoituvat kotoa käsin normaaliin tapaan. Husbandin työpaikalla ryyppäjäiset on asetettu pannaan ja yleisötapahtumiin osallistuminen kielletty kahdeksi viikoksi. Oli tarkoitus mennä näyttelyyn katselemaan ainu-esineitä, mutta se jää nyt välistä.

Harras toiveeni on, että tilanne rauhoittuisi maaliskuun aikana ennen kuin maassa alkavat huhtikuun hulinat. Japanissa tilikausi ja lukuvuosi alkavat huhtikuusta, jolloin ihmiset vaihtavat koulua, työpaikkaa, osoitetta ja elämänvaihetta suurina massoina. Meilläkin puhaltavat huhtikuussa muutoksen tuulet, kun husbandin kolmevuotinen kausi nykyisessä tehtävässä tulee päätökseen ja siirron myötä muuttanemme tästä asunnosta pois. Ajatus muuttamisesta pandemian keskellä ei varsinaisesti houkuttele.

Mikäli tilanteessa ei kevääseen mennessä tapahdu muutosta parempaan, jättäytynen pois olympialaisista. Luottoni hallituksen strategiaan on ollut horjuvaa laatua Diamond Princess -sekoilujen jälkeen, kun paljastui, että toimet risteilijällä olivat puutteelliset. En laittaisi henkeäni japanilaisen ministerin käsiin. Eivätpä niin tekisi kyllä monet japanilaisetkaan. Juuri ennen koronavirusta pääministeri rypi vaihteeksi skandaalissa, kun heräsi epäilys, millaista porukkaa ja millä rahalla hän on kutsunut vuosittain kanssaan luksushotelliin kirsikankukkia katselemaan. Pääministeri antoi ontuvan selityksen, jota Yleisradion gallupissa piti hyvin vakuuttavana kaksi prosenttia vastaajista. Gyakuni arede nattoku shita hito ga mitemitai, kiinnostais nähdä ne tyypit jotka vakuuttui, sanoi husband.

Paine järjestää olympialaiset suunniteltuna ajankohtana on joka tapauksessa kova, koska Japanin talous jatkaa mahalaskuaan kulutusveron korotusten jälkeen, kun jo valmiiksi tarkan markan kansa on kiristänyt kukkaron nyörejään entisestään eikä raha liiku tatami-huoneiden kirstuista kassoihin tai välttämättä edes pankkiin, sillä monen talouskuplan puhkeamisen kokeneen mielestä paras paikka säästöille on piilossa omassa kotona. Toivotaan parasta!

photo_2020-02-28_20-50-35
Naamani kun kävin onkikaupassa ilman maskia.