Lonely Planet valitsi Touhokun viime vuonna yhdeksi vuoden 2020 alueista. Kenties nimityksen tuoma näkyvyys tuo Touhokuun pari uteliasta silmäparia. Tällä hetkellä Touhoku on Japanin vähiten matkailtu alue. Kussakin Touhokun kuudesta prefektuurista käy vain 0,3 prosenttia Japanin kansainvälisistä matkailijoista. Se on merkillisen vähän ottaen huomioon, että Touhoku on maailman ihanin* paikka!

*Subjektiivinen mielipide

Jos pitäisin matkablogia tai välittäisin hakukoneoptimoinnista ja kävijämääristä, voisin listata viisi tai kymmenen tai viisitoista syytä, miksi Touhokuun kannattaa matkustaa. Yritin miettiä ytimekästä listaa, mutta se on yllättävän vaikeaa, kun Touhoku on ollut elämässäni kohta yhdeksän vuotta. Se on melkein kolmasosa elämästäni. Touhoku on sudenkorento jalassa, kaatosade tulivuorella, juoma-automaatti johon husband nojasi kerran nihkeänä kesäyönä. Touhoku on toinen kotiseutu, jonka löysin puolivahingossa.

Mikä on Touhoku?


Ala-asteen ympäristöopin kirjassa opetettiin, että Japanilla on neljä pääsaarta. Sitä ei opetettu, että nämäkin saaret voidaan pilkkoa pienempiin osiin. Japani jaetaan paikallisissa oppikirjoissa kahdeksaan maantieteelliseen alueeseen (japaniksi chihou), jotka ovat: Hokkaidou, Touhoku, Kantou, Chuubu, Kinki, Chuugoku, Shikoku ja Kyuushuu-Okinawa. Chihout puolestaan pilkotaan prefektuureiksi (ken), joita on yhteensä 47 kappaletta. Touhokussa prefektuureja on kuusi: Fukushima, Miyagi, Yamagata, Akita, Iwate ja Aomori. Suomalaismedian Japani-uutisoinnin perusteella on usein vaikea sijoittaa tapahtumia kartalle, koska uutisessa ei mainita sanallakaan prefektuuria vaan puhutaan yksittäisistä paikkakunnista. Japanissa kaikki paikannetaan ensin prefektuuriin ja vasta sitten paikkakuntaan.

Touhoku on Honshuun saaren ja siten pitkään koko Japanin pohjoisin alue, sillä Hokkaidou otettiin kokonaisuudessaan Japanin hallinnon alaisuuteen vasta 1800-luvun lopulla. Nykyisin luotijunan kyydissä pääsee Tokioon nopeasti, mutta ennen edistynyttä liikenneverkkoa Touhoku oli syrjässä ja irrallaan Japanin historian, politiikan, talouden ja kulttuurin keskuksista, jotka syntyivät lännessä ja hivuttautuivat sieltä Tokioon Tokugawan samuraihallinnon myötä 1600-luvulta alkaen. Niinpä alueella on aina ollut maine korpimaana kaukana sivistyksen kehdosta.

Touhokun alueella asuu 8,6 miljoonaa ihmistä. Se on vähemmän kuin pelkästään Tokiossa. Sendain kaupungissa asuu miljoona ihmistä, muu Touhoku autioituu ja vanhenee kovaa vauhtia. Akita kärsii pahimmasta väestökadosta koko maassa, ja Aomori, Yamagata ja Iwate mahtuvat nekin top vitoseen.

Millaista on Touhokussa?

Vieroksun suuresti sanaparia ”aidoin Japani”. Ei ole olemassa aidointa Japania yhtään sen enempää kuin aidointa Suomeakaan. Kortesjärven Agrimarket ja Kampin keskus sijaitsevat Suomessa tasan yhtä paljon eli sata prosenttia. Sama pätee Japaniinkin. Tokio on aitoa Japania, koska se on paikka Japanissa. Tokion perusteella ei kuitenkaan voi rakentaa kuvaa koko Japanista. Kampista ei näe Kortesjärvelle, vaikka kuinka varvistelisi. Tokion korkeimmasta pilvenpiirtäjästäkään ei näe tarpeeksi kauas: Japani jatkuu horisontin toisella puolella.

Touhokussa ei ole sen aidompaa tai vähemmän aitoa kuin missään muuallakaan. Sen sijaan Touhokussa on erilaista! Tokioon tai muihin matkailijoiden suosimiin kohteisiin verrattuna Touhokussa aukeaa hyvin toisenlainen Japani. Jos minun pitäisi kuvailla sitä Japania jossa asun, mieleen eivät tule ensimmäisenä neonvalot, kapselihotellit ja pilvenpiirtäjät. Ajattelen maatalousmummoja tienposkessa. Riisipeltoon heijastuvia pilviä. Tulivuoria ja kuumia lähteitä. Aaltoja. Iltakaskaita männyissä. Valtavaa tuhoa ja menetystä, jonka jäljet näkyvät yhä.

Touhokussa ei ole Tokion valoja tai Kioton maailmanperintöähkyä. Touhokun paras nähtävyys on Touhoku itse.

Touhokun syksy:

 

Touhokun talvi:

 

Touhokun kevät:

 

 

Touhokun kesä:

 

Touhokussa on juuri niin henkeäsalpaavaa kuin näissä videoissa. Tulukaa vaikka kattomaha!

Miten Touhokuun pääsee?
Touhokuun pääsee luotijunalla Tokion asemalta. Touhokun pääluotijuna Touhoku-shinkansen liikennöi Fukushiman kautta Miyagiin, Miyagista Iwateen ja lopulta Aomoriin. Yamagataan ja Akitaan on lisäksi oma ratayhteys. Matkat kestävät parista tunnista neljään tuntiin. Nopeaksi päiväretkikohteeksi Touhoku ei sovi. Välimatkat ovat pitkiä, julkiset kulkupelit rajallisia ja vuoristoteillä köröttely aikaavievää puuhaa. Touhokussa matka on määränpää.

3 replies on “Yksi syy matkustaa Touhokuun

 1. Jos aikaa Sendaissa olisi noin 48 tuntia vähän ennen kesäkuun puoliväliä keskellä viikkoa, mitä ehdottaiset että keski-ikäinen äiti-ihminen kahden teini-pojan kanssa tekisi, niin että Tohoku-kokemus olisi mahdollisemman antoisa? Käytössä on Japan rail passit, (joilla matka noin 48 Tohoku-tunnin jälkeen jatkuu Tokioon) ja 2 hotelli-yötä varattu hotellista, joka on lähellä Sendain rautatieasemaa.

  Tykkää

  1. Tervetuloa Touhokuun!

   Vuorenrinteeseen rakennettu temppeli Yamadera Yamagatassa on superhelppo päiväkohde ensikertalaiselle. Sinne pääsee Sendain asemalta Senzan-linjan paikallisjunalla noin tunnissa. Juna lähtee laitureilta 7-8. Mielestäni paikallisjunamatka itsessään on jo antoisa, koska kesäkuussa täällä on vesi riisipelloilla ja maisema hyvin toisenlainen kuin Tokiossa. Päätepysäkki on Yamaderan asema, josta on selkeät opasteet eteenpäin. Kiipeäminen vie noin 45 minuuttia mutta ei ole erityisen raskasta, mummojakin näkee matkassa. Huipulta aukeaa näkymä alas laaksoon. Kylässä on paljon soba-ravintoloita. Kesäkuussa on yamagatalaisen kirsikan satokausi, niitäkin kannattaa maistaa! Kaikki marketeissa myytävät kirsikat tulevat Yamagatasta.

   Miyagin puolella suosituin päiväkohde on Matsushiman saaristo, jonne pääsee Senseki-linjan junalla raiteelta 10 noin 40 minuutissa. Pysäkin nimi on Matsushima kaigan. Aseman seutu kuitenkin kuhisee kiinalaisia turisteja ja on melko turismivaltainen muutenkin. Autenttisemman kokemuksen saa menemällä syvemmälle rannikolle. Tätä tarkoitusta varten on hiljattain avattu kymmenen kilometrin mittainen patikointipolku, jonka sivut ovat tässä näin: https://www.miyagiolle.jp/en/course/okumatsushima/ Rannikolla saa hyvän käsityksen siitä, miltä täällä näyttää lähes kymmenen vuotta tsunamin jälkeen. Jos tykkäätte sushista, niin Shiogaman kaupungissa on suurin sushi-ravintolakeskittymä koko maassa.

   Jos kuumat lähteet kiinnostavat, niitä täällä riittää. Sendain asemalta helpoiten saavutettavissa olevat onsen-alueet ovat Akiu ja Sakunami. Kivoimmat vanhanaikaiset onsenit ovat Zaoun tulivuoren liepeillä, mutta matkoihin voi julkisilla mennä pari tuntia suuntaan. Päivä-onsenit menevät yleensä kiinni klo 15.

   Sendain kaupungin keskusta on helposti kierrettävissä asemalta lähtevällä loople busilla, jonka kierrokseen kuuluvat Sendain linnan rauniot ja Zuihoudenin mausoleumi. Paikallinen ruokaerikoisuus on grillattu lehmän kieli eli gyuutan, jota saa monista ravintoloista aseman seudulla.

   Tykkää

 2. Kiitos kivoista suosituksista – tässäpä riittää nyt valinnanvaraa!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.