__IMG_6983.jpg
Rilliliike Yamagatassa.

Polvipituinen tai vähän lyhyempi kynähame, ihonväriset sukkahousut, naamassa monta lajia meikkiä mutta ei kuitenkaan liikaa, jaloissa vähintään viiden sentin korot, mieluiten avomalliset. Kesällä kansainvälistäkin huomiota herätti japanilaisen mediapersoona Ishikawa Yumin aloittama liike #KuToo, joka nosti esille naisten bisnespukeutumisvaatimukset ja erityisesti korkokenkäpakon monilla japanilaisilla työpaikoilla.

Japanin työ- ja terveysministerin näkemys liikkeestä oli, että korkokengät ovat työssä tarpeelliset. Ministeri on mies eli aiheen kova asiantuntija. En tiedä, minkä sortin kalossit hänellä oli jalassa näin virkkoessaan, mutta villi veikkaukseni on, että eivät ainakaan muoviset pumpsit. Minulla on siitä kummalliset ruumiinosat, että vasen jalkani on oikeaa yli neljä senttiä lyhyempi, enkä näin ollen voi käyttää suurinta osaa maailman kengistä, mutta vielä ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa olisin miettinyt, että korkokengät jalassa tämäkin repliikki olisi kääntynyt uskottavammin. Toki suomalaisetkin akkainjulkaisut jaksavat muistuttaa, että minun kannattaisi yhdistää korot kaikkeen pilkkihaalareista käärinliinaan, koska olen lyhyenläntä ja auta armias jos naapurikin sen huomaa, mutta sentään ministeritasolla ei olla asiasta kiinnostuneita.

Kesällä keskustelun avasivat kengät, tänään tuohtumusta somessa ovat aiheuttaneet silmälasit tai pikemminkin niiden puute. Aamutelevisio uutisoi Business Insiderin jutusta, jossa kerrottiin työpaikoista, joiden työntekijät eivät saa käyttää silmälaseja. Kielto tietenkin koskee vain naisia, miestä kun eivät luonnollisesti rillit rumenna. Tekosyistä ei kiellon kohdalla ole pulaa: lentokoneiden matkustamoissa kyse on turvallisuudesta, hotellien ja tavaratalojen auloissa ”silmälasien luomasta kylmästä vaikutelmasta”, kosmetiikkaliikkeissä siitä, että asiakas ei näe meikkiä silmälasien alta, perinteisissä majataloissa siitä, että silmälasit eivät sovi yhteen kimonon kanssa.

Joo-o. En tähän hätään keksi ketään, jonka mielestä käytäntö on asiallinen tai järjellä perusteltavissa, ja se on uutisen jälkeen kerännyt twiittikaupalla piikikästä kritiikkiä. Ja kuitenkin taas huomenna tuhannet ja taas tuhannet naiset survovat piilolinssejä silmiinsä ja kampaavat tukkaa nutturalle, ettei silmälasipäiseltä miespomolta tule palautetta, kuinka naama on rupsahtanut ja työmoraali hakusessa. Sellaista se on välillä täällä.

Minusta olisi kiva, jos joskus koittaisi päivä, kuin naisten tilaa ja olemista ei enää kontrolloitasi syynäämällä naisten silmälaseja, huiveja ja pilkkihousuja. Tänään ei vielä ollut se päivä.

20150828_155106_resized
Silmälasipäinen salarymalli luo kylmää vaikutelmaa.